Rajković između dve vatre

Nedeljama se vodi polemika oko potencijalnog transfera talentovanog golmana Crvene zvezde, Predraga Rajkovića. Jedan od zlatnih Orlića, i najbolji mladi golman sveta ima prilike da uživa u svim plodovima svog napornog rada. Odlazak u inostranstvo je gotovo zagarantovan. Ipak, destinacija potencijalno zavisi od “pijeteta” Uprave.

Should I stay, or should I go?
Should I stay, or should I go? Foto: Web

Nakon osvajanja Mundijalita, vrednost celokupnog pobedničkog tima je višestruko porasla, samim tim se monetarna vrednost Zvezdinog prvog golmana udvostručila, za samo nekoliko meseci. Transfermarkt ga procenjuje na 2 miliona evra. Tokom čitavog leta su pristizale ponude za kapitena Zlatne generacije, a najviše kredibiliteta trenutno imaju nemački Auzburg i turski Galatasaraj. Oba kluba su spremna da u pregovore uđu, sa najmanje pomenuta 2 miliona, ali crveno-beli za sada ne pristaju na prodaju, bez četvoromilionskog obeštećenja za Rajkovića. Treba napomenuti da se po ugovoru potpisanom sa Jagodinom, Zvezda obavezala na davanje Ćuranima 30%, od njegovog narednog transfera. Samim tim, klubu iz Ljutice Bogdana je neophodna što veća početna cifra, kako bi ostalo dovoljno novca za pokrivanje ogromnih rashoda, te dovođenje eventualnih pojačanja.

Za bilo kog mladog igrača, odlazak je dobar, s obizrom na činjenicu da su domaća takmičenja odavno izgubila kredibilitet, te konkurenciju neophodnu za potpuni razvoj brojnih talenata. Ipak, treba napraviti balans između želja i mogućnosti, te potencijalnog potpisivanja za veći klub, po cenu provođenja nedovoljno vremena na terenu. Faktora koji nikome ne ide u prilog.

Jutros se oglasio i odlazeći generalni direktor, Zvezdan Terzić, sa tvrdnjama da kapiten Rajković neće ići u Galatasaraj, i to: “iz moralnih razloga i pijeteta prema našem tragično preminulom navijaču Marku Ivkoviću, pa makar se ta odluka kosila sa mojim profesionalnim obavezama.”

U momentima kada se svi preostali funkcioneri nekadašnjeg evropskog šampiona bore za fotelju, kao davljenik za još jedan udah čistog vazduha, postavlja se pitanje iz kojih se tačno razloga generalni direktor u ostavci, javnosti obratio sa ovakvim diskursom. Ima li tu imalo poštovanja prema porodici, te uspomeni tragično nastradalog navijača, ili je ovo samo očajnički potez sa skupljanje poslednjih poena kod navijača kluba, koji bi mogli da mu daju mogućnost da ponovo prodiše punim plućima?

Večeras, od 19 sati, Crvena zvezda dočekuje ivanjički Javor, u okviru 7. kola Jelen superlige. Možda i poslednji Rajkovićev meč u domaćem dresu. Do kraja prelaznog roka, još samo nedelju dana, a ostaje da se vidi hoće li se naći klub, sposoban da na pravi način vrednuje mladog i talentovanog čuvara mreže. Klub koji će mu pomoći da napreduje i nastavi da ostvaruje svoj nesumnjivi potencijal. Klub koji ne pripada ni srpskoj, a ni turskoj ligi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s