Derbi: baklje, tuče i samo dva gola

Utisak sa 151. Večitog derbija je u najmanju ruku negativan. Susret Zvezde i Partizana, obeležile su međusobne tuče, te sukobi sa policijom. Sporadična koškanja, začinjenia bacanjem stolica i pirotehnike, bila su prekinuta sa dva gola u poslednjih deset minuta igre. Na samom terenu, više nego mirno za krajnjih 1-1.

FullSizeRender 2.jpg
Foto: J.L.

Toplo aprilsko popodne i relativno pune tribine beogradske Marakane, obećavale su zanimljiv susret Večitih rivala. Preko 37.000 posetilaca, skupilo se da podrži svoje ekipe, u borbi za bodove u prvom Superligaškom plej-ofu. Početak meča je obeležilo podržavanje borbe protiv plućne hipertenzije, uz prilkladne majice koje su nosili igrači oba kluba.

FullSizeRender 3.jpg
Foto: J.L.

Ipak, sportska očekivanja su bila izneverena još u prvih pola sata igre.  Propuštene šanse Zvezde, uz na mahove bezidejnu igru Partizana, iziskivale su alternativnu vrstu “zanimacije” za neke od navijača. U prvom od brojnih sukoba, jedan broj navijača Partizana, započeo je incident na istočnoj tribini stadiona crveno-belih.  Crno-beli su svoje navijanje prethodno otvorili bakljadom, te paljenjem guma.

FullSizeRender 4.jpg
Foto: J.L.

Uz odgovor domaćih navijača na istoku, te povlačenje publike koja nije želela da se meša, intervenisala je policija, ogradivši sredinu tribine pomoću dva kordona.

Sa nastavkom tuče, malo ko je primetio kraj prvog poluvremena. Talas je zatim zapljusnuo granicu između istočne i severne tribine, gde je ponovo morala da interveniše policija, počašćena lavinom stolica i baklji. Tokom poluvremena, delovalo je da su se donekle smirile strasti, da bi s početkom druge deonice meča, indicent bio nastavljen, a interventna policija je bila prinuđena da “očisti” čitav sektor kod slova E na severnoj tribini.

Navijaci vs policija. #halftime #football #fudbal #sport #balkan #jsl #derbi #instagram #instavid #fights #ultras

A post shared by Sideline Serbia by JL (@sideline_srb) on

Neki od navijača, posledično sabijenih ka zapadnoj strani stadiona, započeo je koškanje sa žandarmerijom, koja je u međuvremenu napravila prsten oko čitavog gornjeg dela stadiona. Ipak, stvari su se na tome većinom i završile.

Usledila su sporadična koškanja na severu, a deo navijača se tokom drugog poluvremena vratio na prethodno odvojen deo tribine, i odatle nastavio da mirno posmatra utakmicu.

FullSizeRender.jpg
Epilog. Foto: J.L.

Na terenu, još nije došlo do promene rezultata. Slaba igra sa obe strane, ostavila je mnogo toga za poželeti, a mreža se konačno zatresla tek u 86. minutu, kada je poentirao Predrag Sikimić, na oduševljenje gotovo celog stadiona. Efektan gol i prikladna proslava, opravdali su makar deo derbijevskog entuzijazma.

Tokom zaustavnog vremena, koje je svakako trajalo kraće od očekivanog, Zoran Rendulić dobio je drugi žuti karton i morao da napusti teren. Dva minuta kasnije, usledio je prekid oduševljenja crveno-belih. Brazilski vezista Everton, iskoristio je gužvu sa tridesetak metara, a Kahriman je u maniru Robsona Grina uhvatio a zatim ispustio loptu, koja je zatim uletela u gol.

Everton se zatim približio severnom delu stadiona, nakon čega je bio zasut predmetima poput upaljača, čaša, stolica i baklji. Za provociranje publike, zaradio je drugi žuti karton, na neodobravanje gostujućih navijača.

FullSizeRender 5.jpg
Foto: J.L.

Još minut igre i završen je 151. Večiti derbi. Kraj koji je malo ko odmah primetio, a gotovo ceo stadion jedva čekao. Obe tribine su sačekale da pozdrave svoje ekipe, da bi se kasnije uputili niz Autokomandu, da vidaju rane.

Treba napomenuti i da je tokom dana zabeleženo više incidenata pre samog Derbija, a povređeni su upućeni ka Urgentnom centru, ili na kućno lečenje. Dodatni pokazatelj da je današnji susret u okviru 31. kola JSL bio sve samo ne miran.

Advertisements

2 thoughts on “Derbi: baklje, tuče i samo dva gola

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s