Otkazi u reprezentaciji: slučajnost ili trend?

Košarkaška reprezentacija Srbije, napravila je seriju prijatnih iznenađenja na proteklom Svetskom prvenstvu. Srebrni košarkaši, su šampionat okončali odmah iza Sjedinjenih država, nakon čega ih je čekao balkon i desetine hiljada navijača iz čitave zemlje i regiona. Iako je Evropsko prvenstvo iznedrilo manje zapažene rezultate, entuzijazam je ostao.

IMG_6220.JPG
Foto: FB.

Očekivalo se da je Olimpijada ,,zicer”, čak i pre samog plasmana na najprestižniji turnir koji će biti odigran za nešto više od mesec dana u Riju. Međutim, stanje u taboru košarkaša, daleko je od željenog.

Svetski mediji su imali samo reči hvale za slogu, solidarnost i neporecivu ,,hemiju” u ekipi Saše Đorđevića. Od mladih do gotovo veterana, posvećenost se ogledala u svakom odigranom meču. Samim tim su navijači Srbije sa nestrpljenjem iščekivali prvi širi spisak za kvalifikacije na OI. Uprkos standardnim neslaganjima oko nekih od imena, vladalo je mišljenje da stručni štab “zna šta radi”, te da su nam uspesi izvesni.

Nakon objavljivanja suženog spiska selekcije Srbije, usledili su otkazi. Naime, na kvalifikacionom turniru koji će biti održan u Beogradu, neće se pojaviti Boban Marjanović i Nikola Milutinov. Jedan od najviših aktivnih centara i potencijalni temelj odbrane, zbog povrede je odsustvovao sa Evrobasketa, dok je njegovo učešće u kvalifikacijama bilo očekivano do pre nekoliko dana:

 Milutinov je odustao, sam je tražio (odsustvo prim. aut)… Bobi je pre dvadeset dana rekao da će igrati, a juče (14.6) je rekao da neće. Bio sam potpuno zatečen, kao i svi momci. I dalje nemamo komentar na to” – pojasnio je selektor Đorđević situaciju na konferenciji za štampu održanoj dan posle pomenutih otkaza.

Dalja sudbina ovih igrača, te njihovo učešće na ostalim velikim takmičenjima pod srpskom zastavom, za sada je pod znakom pitanja. Poznat je stav selektora Đorđevića prema pojedincima koji krše timska pravila.

Uprkos otkazivanju svojevrsne ljubavi pred izuzetno bitne kvalifikacije, Marjanović je izrazio želju da za Srbiju zaigra na OI. Za sada deluje da pojedinci preskaču ključne korake na putu za Rio. Naime, ako Srbija ne pobedi na pomenutom turniru, pred domaćom publikom, Olimpijadu će moći da vide samo preko malih ekrana.

Osim (ne)očekivanih otkaza, tim Srbije biće oslabljen zboh povreda Nemanje Bjelice, koji bi trebalo da bude oporavljen do teoretskog učešća na OI i Milana Mačvana, koji je doživeo peh tokom slobodnog vikenda. Ognjen Kuzmić je između ostalog “otpao” zbog ličnih obaveza. Prijatno iznenađenje bilo je odazivanje perspektivnog Nikole Jokića, dok je zbog otkaza Marjanovića, ponovo pozvan Vladimir Štimac. Ponašanje srpskog centra, bilo je i ostalo za primer.

S druge strane, gensek Dejan Tomašević istakao je da KSS ne želi da primorava košarkaše da zaigraju u nacionalnom dresu, iako bi za to postojali pravni mehanizmi. Jasno je da nijedna od strana ne želi skandal bez presedana.

Igrači koji su se odazvali pozivu u Nacionalni tim ističu dobru atmosferu u ekipi, ali su svesni poteškoća koja im izazivaju pomenuta odsustva. Složni su u želji da se korak po korak plasiraju u Rio.

Orlovi-reprezentacija-2016.jpeg
Prvi put u Areni.  Foto: MN Press.

Uprkos pozitivnim izjavama košarkaša, na društvenim mrežama se pokrenula prava debata o povredama, otkazima, te patriotizmu pojedinaca koji se često kosi sa njihovim klupskim interesima. Forumi su zagrejani od količine komentara na račun odnosa igrača prema nacionalnom dresu i igranju za reprezentaciju.

Ali treba uzeti u obzir i prolazak vremena. Naime, ne može se poreći da izvestan broj igrača sada ima mnogo više da izgubi, u poređenju sa prethodnim pripremama. Nekadašnji debitanti, sada su već iskusni reprezentativci, dok su drugi u protekloj sezoni stekli ogroman ugled. Ipak, neizbežno je i poređenje sa vaterpolistima, koji uprkos izuzetnom tempu, rizicima, te ogromnom broju odigranih utakmica, ne zaobilaze nijednu reprezentativnu utakmicu. Možda su vaterpolisti ipak nešto sasvim drugo…

Dovodio se u pitanje i autoritet Saveza te stručnog štaba, pod kojim se tim privremeno našao u svojevrsnom rasulu. Entuzijazam ljubitelja sporta je nesumnjivo opao, dok je upravo njihova podrška potencijalni X-faktor, s obzirom na to da će kvalifikacije igrati na domaćem terenu.

Uz otkaze, naknadne pozive, ali i trojicu debitanata (Gudurić, Zagorac i Jokić), spisak reprezentativaca koji će se pripremati za predstojeći kvalifikacioni turnir je sledeći: Miloš Teodosić, Stefan Jović, Nemanja Dangubić, Marko Gudurić, Marko Simonović, Rade Zagorac, Bogdan Bogdanović, Nikola Kalinić, Milan Mačvan, Stefan Marković, Nemanja Nedović, Stefan Birčević, Miroslav Raduljica, Nikola Jokić i Vladimir Štimac.

Marko-Guduric-i-Nemanja-Dangubic-reprezentacija-Srbije.jpeg
Debitant. Foto: MN Press

Preliminarni spisak se može uporediti i sa finalnim spiskom naše selekcije za protekli Evrobasket, koji je izgledao ovako: Miloš Teodosić, Stefan Marković, Nemanja Nedović, Bogdan Bogdanović, Dragan Milosavljević, Nikola Kalinić, Marko Simonović, Nemanja Bjelica, Zoran Erceg, Miroslav Raduljica, Ognjen Kuzmić, Nikola Milutinov.

Uprkos neobičnom stanju u taboru Orlova, naši standardni reprezentativci su optimistični:

 Koga nema bez njega se može i mora tako da svi su maksimalno motivisani i mislim da ćemo spremni dočekati sve što nam sledi”. -kratko je zaključio Stefan Jović.

Zalaganje srpskih reprezentativaca je prikazano i kroz različite promene pozicija na terenu, razmatrane zbog pomenutih neplaniranih otkaza. Na njima je teret da nadoknade odsustvo saigrača. S druge strane, ostaje da se vidi da li će se pomaci u klupskim karijerama naših košarkaša negativno odražavati na Nacionalnu selekciju.

Odbijanje ili privremeno zaobilaženje poziva nije novo, niti nečuveno. Nisu se javljali na telefon (setite se, bilo je to davno pre ere smartfona), čekali su poslednji momenat da kažu ,,ne”, izmišljali povrede, između ostalih i pripadnici onih legenarnih generacija. Čak je i sam Đorđević odbio da igra 2000. godine… Neopravdana odsustva bi ipak, u situaciji novooporavljene reprezentacije mogla da naprave dugoročne posledice. 

Srpska selekcija je tokom vikenda trenirala u Areni, a danas će se uputiti ka Francuskoj, na seriju pripremnih mečeva. Uzimajući u obzir dešavanja u proteklih nedelju dana, čini se je optimizam jedino preostalo oružje. Uz rad, upornost i možda malo sportske sreće.

Advertisements

One thought on “Otkazi u reprezentaciji: slučajnost ili trend?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s