Sanjam o otvaranju novina

Iz kojih me neće dočekati hiljaditi osvrt na Sagu Marjanović

Boban Marjanović neće igrati za Srbiju na predstojećim Olimpijskim igrama. To je postalo i ozvaničeno još protekle subote, kada se naša reprezentacija kvalifikovala za Rio.

Međutim, konstantno ispisivanje jednih te istih stvari, kao i prepucavanja preko brojnih novina i portala, postalo je suvišno i zamorno. Iako je odluka Aleksandra Đorđevića o učešću popularnog Bobija ozvaničena relativno nedavno, po broju ispisanih stranica, čini se  da su prošli meseci. Ipak, Đorđević se danas ponovo izjasnio…

O odluci selektora se sasvim legitimno moglo spekulisati još pred prijateljske sa Francuskom i  Grčkom . Znalo se da ko selektoru i reprezentaciji otkaže svojevrsnu ljubav, neće igrati do daljnjeg.

Od Marjanovićevog otkaza je prošlo tačno mesec dana, a podaci u medijima su gotovo isti. Boban je odbio, Đorđević ga je precrtao i to bi trebalo da bude dovoljno. Međutim, u očajničkoj želji da se priča dalje ,,razjasni” sa svih strana, a broj klikova poraste, krenuli su da pristižu intervjui sa našim šefom struke, a prethodnih dana i sa Marjanovićem, koji je  i dalje pokušavao da pridobije naklonost Đorđevića, ali i javnosti, bez sumnje razočarane prvobitnim odlaskom.

SERBIA_vs_PUERTORICO-40.JPG
Foto: MN Press

Da podsetim (ako vam do sada nije bilo dovoljno rekapitulacija), Boban Marjanović je (ne)očekivano odbio učešće na pripremnim utakmicama i kvalifikacionom turniru, koji je odlučivao o srpskoj olimpijskoj vizi. U međuvremenu je potpisao za Detroit Pistonse (21 milion u tri godine), čime su njegove klupske obaveze zvanično finalizirane, te sada ne bi bilo prepeka u njegovom igranju za reprezentaciju.

Međutim, ,,toplo-hladni” odnos prema nacionalnom dresu kreirao je dodatnu prepreku u srpskom stručnom štabu, te izazvao različite reakcije navijača. Uvek temperamentni, domaći ljubitelji košarke su u konstantnom konfliktu između razumevanja želje igrača da se finansijski obezbedi i poštovanja reprezentativnih dužnosti.

Ovakve fotografije, nisu pomogle smirivanju strasti. Iako je kasnije napomenuto da srpski centar te večeri nije konzumirao alkohol, nije se mogla izbeći činjenica da je Parker nekoliko sati ranije igrao za Francusku, a Marjanović za Srbiju ipak nije.

Happy to have my #Spurs brother in Belgrade!!! ✅🔝

A post shared by Boban Marjanovic (@bobimarjanovic13) on

U dodatnom razvoju situacije, selektor Đorđević se danas oglasio (još jednom) i to navodno poslednjom izjavom na ovu temu:

 Telefonom obrazlažući svoj otkaz, veče pre okupljanja, strahom od povrede i potrebom da potpiše ugovor (na kojem mu čestitam), a da se tek onda stavi na raspolaganaje Ekipi, Marjanović je izneo svoj stav da ne može da dođe ni na ovogodišnje pripreme jer ,kako je rekao, ima veliki strah od povrede.

Kada sportista i reprezentativac ima bilo kakav strah, nemoguće je da izađe na teren i bude neustrašivi takmičar koji želi da pobedi ulažući 100% napora, zajedno sa saigračima. Kada igrač ne želi, ili ne može zbog straha da igra za reprezentaciju, to shvatam – ali ne podržavam i ne volim. Međutim, moram to da prihvatim. Svaki razlog otkaza je potpuno legitiman. Potrebno je da dođe na pravi način i u pravo vreme, uz maksimalan respekt institucije koja se zove Reprezentacija.

Iskreno se nadam da ga je taj strah prošao i da će, kao što mi je i obećao prilikom tog telefonskog razgovora, konačno prihvatiti poziv 2017. godine i da će pokušati da se izbori za mesto u reprezentaciji za sledeće takmičenje.

Ponavljajući većinom poznato, u pisanom saopštenju istakao je i sledeće:

  U Ekipu se ne ulazi medijskim saopštenjima, anketama, twitterom i isforsiranim intervjuima, a pogotovo ne preko menadžera. (…) U Ekipi postoje pravila koja niko ne sme niti može da dovede u pitanje. U Ekipi vlada jedinstvo u svakom stavu i odluci. U Ekipi se mesto zaslužuje.

Uprkos činjenici da ne ide u Rio, ovo saopštenje budi određenu dozu optimizma u vezi sa Marjanovićevim budućim pozivima u reprezentaciju. Bez imalo sumnje, doprinos 222 cm visokog centra pod koševima je nemerljiv. Nekadašnji evroligaški MVP, prikazao je izuzetan igrački napredak u protekle dve godine i njegovo prisustvo na terenu može samo da ojača nacionalnu selekciju. Međutim, svojevrsna igra gluvih telefona, te obilje saopštenja sa svih strana, ovog leta nisu nikome pomogli. Samim tim, Srbija na svoje prve samostalne OI ne putuje u svom punom sastavu.

Osim toga, uprkos potpisanom NBA ugovoru, Marjanović je obeležen kao svojevrsni izdajnik reprezentacije, Đorđevićevo postavljanje prema situaciji je kreiralo dodatan pritisak, a Finalnih dvanaest koji odlaze na OI se stavljaju u nesumnjivo neprijatnu situaciju, dok se konstantno diskutuje o  njihovom saigraču i prijatelju.

Istorijski uspeh ove generacije stavljen je u senku otkaza, saopštenja i inata. Umesto da se govori o podatku da je ovo prvi nastup naše zemlje kao nezavisne u seniorskoj košarci, obeležavamo mesec dana raspredanja priča o pitanju koje nije moralo da bude problematično, u slučaju da se tretiralo na drugi, znatno zreliji način.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s