Superligaški stranci: i gladac i jadac

Dok se nigerijski napadač Haruna reklamira kao prvo pojačanje Zvezde u prelaznom roku, čeka se odgovor Večitog rivala, u vidu zvučnog i što je najbitnije, stranog transfera. Superliga Srbije, postala je defile srednjih, loših i žalosnih akvizicija, koje su klupske budžete sasekle za desetine ili stotine hiljada evra.

haruna.jpg
Foto: Zimbio

Zamislite prvu postavu Superligaškog kluba za koji navijate, ili vam je iole simpatičan. E sada pokušajte da se setite ,,zvučnih pojačanja” iz prethodnog perioda, koja su zapravo opravdala očekivanja i ostala duže od jedne polusezone.

Malo ih je, zar ne?

Umesto uspeha, transferi, posebno u redovima Večitih, kao klubova sa najvećom navijačkom bazom, ali i medijskom pažnjom, obično su se završavali uz prolećnu isplatu obeštećenja i sporazumni raskid ugovora, nakon nekoliko prosečnih partija i meseci provedenih na klupi.

Međutim, za razliku od kupoprodaje domaćih igrača, igranje sa strancima je po pravilu skup sport. Samim tim, nezavisno od kvaliteta i realne vrednosti, ako fudbaler sa sobom nosi inostrani pasoš, po mogućstvu sa neke od egzotičnih destinacija, cena će (ne)srazmerno rasti.

Meksikanci, Nigerijci i Brazilci, kao stari favorit, defilovali su domaćom ligom, na terenima širom Srbije. U standardnom duhu marketinga, najavljivani su kao dolazak novog Mesija, Ronalda (onog pravog) ili Maradone.  Realnost je ipak prikazala Paćeka (Pašeka?), Bronovickog, Salasa i mnoge druge…

O individualnim promašajima domaćih ulagača pri odabiru pojačanja, moglo bi se pisati sve do kraja ovog prelaznog roka. Tekst koji čitate je samo vrh ledenog brega.

Ipak, to neće promeniti očigledan nedostatak stabilnog omladinskog sistema, koji uprkos postepenim rezultatima, predstavlja daleko rentabilnije rešenje za jedan fudbalski klub.

Mladi igrači stradaju dvojako.

Sem ugrožene omladinske škole, njihov rast u matičnom klubu, prekidan je radi brzinske dopune budžeta. Pogađate da su perspektivni stranci, jedan od glavnih motiva za prodaju Rajkovića, Grujića, Šaponjića, Živkovića…

Neće se promeniti ni činjenica da se u strance čiji kvalitet garantuje par highlightsa na Jutjubu, ulažu basnoslovne svote novca, koje bi umesto toga mogle biti uložene u pomenute omladince ili perspektivne igrače drugih Superligaša.

Istina, takvi transferi prodaju manje novina, ali imaju potencijal da se višestruko isplate. Barem više od bombastičnih NN lica čija je glavna namena, podizanje morala i najava borbe za titulu.

S ozbirom na to da smo tek zagazili u prelazni rok, nastaviće se.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s